Friday, September 25, 2009

ADUN TEMPASUK BERSAMA BELIA

Majlis Penyerahan Anak Angkat Program Jati Diri Kesukarelaan Nasional(PJKN) 2008 Di Kampung Taun Gusi Kota Belud.

Majlis Penyerahan anak angkat PJKN anjuran Majlis Belia Sabah dengan kerjasama Kelab Belia / Beliawanis Kampung Taun Gusi ( BASAG ) di Kampung Taun Gusi Kota Belud diadakan di Dewan Terbuka Kampung Taun Gusi, Kota Belud pada 21 Ogos 2008.

Majlis penyerahan anak angkat tersebut disempurnakan oleh Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Hj Musbah Hj Jamli. Dalam ucapan perasmiannya, Musbah memuji usaha Majlis Belia Sabah (MBS) yang berjaya mengadakan program tersebut di mana di antara lain pengisiannya ialah mendedahkan kemahiran pertanian dan penternakan.

“Selaku Pembantu Menteri yang bertanggungjawab dengan sektor ini, saya amat menyokong usaha Majlis Belia Sabah dalam mendedahkan para belia kepada sektor pertanian dan penternakan ini. Kita mahu supaya para belia dapat melibatkan diri dalam sektor ini dan seterusnya membantu kerajaan menangani krisis makanan.”, katanya.

Beliau juga memaklumkan bahawa Kampung Taun Gusi bakal dilibatkan dalam projek Jelapang Padi. Oleh itu beliau merayu penglibatan para belia dalam industri tersebut.

Dalam pada itu, Musbah mengingatkan kepada belia agar memberi peluang kepada rakan yang berpotensi untuk menjadi pemimpin pada masa akan datang kerana pemimpin pelapis untuk belia pada masa akan datang amat penting.

”Jangan ikut rasmi ketam, jika rakan hendak naik ditarik. Lambat laun cara demikian akan merosakkan organisasi,” tegasnya.

Musbah turut mengongsikan cerita filem-filem 50-an yang memaparkan kisah pemimpin yang membunuh pengikut yang bijak. Selepas itu rakyat ditindas dan dimiskinkan agar tidak dapat menggantikan pemimpin yang zalim tersebut.

Sehubungan itu, Musbah menyeru kepada Pemimpin Belia khususnya Jawatankuasa Tertinggi Majlis Belia Sabah agar tidak kedekut dengan ilmu, ikhlas dalam perjuangan dan sentiasa berusaha menaikkan rakan belia menduduki barisan kepimpinan belia agar organisasi belia itu sendiri menjadi mantap cemerlang dan diyakini buat selama-lamanya.

Turut hadir ialah Presiden Majlis Belia Sabah (MBS), Mustafa Hj Sakmud

1 comments:

Anonymous,  September 28, 2009 at 5:30 PM  

Majlis Belia Sabah mengucapkan tahniah kepada YB Datuk kerana mengwujudkan Laman Blog utk berita semasa Aktiviti YB. Pihak kami akan sentiasa menyokong program yang memberi manafaat kepada golongan belia

Mustapha Sakmud
Presiden Majlis Belia Sabah

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP