Saturday, December 19, 2009

PELANCARAN 1 MALAYSIA BEST WEEK DI MOROCCO

Pada 11hb. Dis 2009, Jam 3.00 petang, Y.B Datuk Seri Noh Bin Omar Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia melancarkan 1 Malaysia Best week di Pasar Raya Aswak Alsalam, Rabat Morocco. Programe ini dianjurkan oleh KOMITA (Konsortium Usahawan Makanan Dan Industri Asas Tani Sdn.Bhd.) dengan kerjasama MOA, MITI, FAMA, MARA, MATRADE & SME CORP. MALAYSIA. Tujuannya ialah untuk mempermosikan produk asas tani & makanan Malaysia dipasaran Luar Negara. Morocco adalah merupakan pasaran baru bagi produk tempatan Malaysia, Pasar Raya ASWAK ASSALAM merupakan Pasar Raya kedua terbesar di Morocco telah menjalinkan kerjasama dengan KOMITA sebagai pengedar produk Malaysia di Morocco.

Antara delegasi yang turut serta bersama dalam rombongan Y.B. Datuk Seri Menteri selain daripada saya ialah Dato' Mohd Hasim Bin Abdullah Timbalan ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia (Pembangunan Asas Tani), Y.B Dato' Yunus Rahmat Exco Pertanian Negeri sembilan, Dato' Hj Abd.Malik bin Hj Mohd Amin Pegawai Khas Kepada Menteri, Dato' Zuraidah Atan Pengerusi FAMA Corporation Sdn Bhd. (FAMACO ) En. Mansor Bin Omar (Pengarah Kanan FAMA).

Dalam kesempatan ini saya telah berjumpa dengan seorang ahli Koprat bumiputra dari Malaysia iaitu En Baharin Ayob President Al - Hidayah Group yang telah berjaya dalam bidang perniagaan, menjadi Pemaju Perumahan di Morocco. katanya beliau suka kalau lebih ramai rakyaat malaysia yang datang mencari peluang perniagaan di sana yang penting kita menjaga nama baik negara kita, kerana kerajaan morocco amat menghormati malaysia disebabkan hubungan sejak zaman Dr.Mahathir menjadi PM, dan pengurusan jemaah haji yang terbaik oleh tabung haji di tanah cuci.


Gambar di bawah ialah sewaktu pelancaran 1 MALAYSIA BEST WEEK
di Pasar raya ASWAK ASSALAM

Gambar di atas bersama Datuk Othman Samin Duta Malaysia di Morocco


Gambar di atas bersama dari kiri Hisham Ben Brahim
Y.B Datuk Seri Noh Omar dan Dato' Zuraidah Atan

Gambar di atas, di tengah En. Baharin Ayob President
Al-Hidayah Group dan di Sebelahnya Y.B Dato' Yunus RahmatGambar di atas bersama Hicham Ben Brahim
Pengurus Besar Pasar Raya Aswak Assalam


Gambar di atas bersama Pengerusi Eksekutif KOMITA
En Hj. Sheikh Ahmad Dusuki

Pada sebelah malam rombongan kami makan malam bersama pelajar Malaysia di rumah kediaman Duta Malaysia di Morocco.


Gambar bersama Chef Liza Zainol di rumah kediaman Duta Malaysia


Gambar kenangan di Rumah Kediaman Duta Malaysia
Pada 12hb. Dis. 2009 jam 10.30 pagi, rombongan kami bertolak dari Rabat ke Casablanca. Sebelum itu kami diberi taklimat oleh Nasional Institute of Agronomic Research (INRA) di Pejabatnya di Rabat. Taklimat diberikan oleh Pengarah INRA Professor Mohammed Badraoui


Gambar di atas, di sebelah kiri saya Pengarah INRA
Professor Mohamed Badraoui.


Read more...

About This Blog

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP