Monday, May 03, 2010

SEJARAH PERANG PANDASAN PERLU DIKETENGAHKAN UNTUK TETAPAN GENERASI MASA DEPAN

Kota Belud 1/5/2010 Jumaat: Hari ini saya dan Pengarah Arkib Negeri Sabah Datu Tiga Belas Datu Bidin, Timbalan Pengarah Arkib dan beberapa orang pegawainya telah melawat kg Pandasan yang dikatakan mempunyai nilai sejarahnya sendiri. Menurut Pengarah Arkib Negeri Sabah Datu Tiga Belas Datu Bidin, Kg. Pandasan pernah menjadi pusat pentadbiran Negeri Tempasuk sewaktu penjajahan British. Sejarah Perang Pandasan juga berlaku di sini, dimana Makam Emboh Ali dan pengikutnaya yang terdiri daripada tiga suku kaum di daerah ini, iaitu Suku Kaum Bajau, Dusun dan Iranun yang telah terkorban ketika perang menentang penjajah British ada di kampung ini.

Saya sendiri menyaksikan Makam para pejuang yang telah terkorban dan bekas peluru meriam dibeberapa pohon pokok yang di tunjukkan oleh penduduk Kampung Pandasan kepada rombongan kami.

Memandangkan Sejarah ini amat penting sebagai warisan negara, maka saya telah memohon kepada pihak Arkib Negeri Sabah supaya mencari jalan untuk membangunkan tempat bersejarah ini untuk tetapan generasi masa depan selain dijadikan sebagai salah satu produk pelancungan di daerah Kota Belud.


Read more...

PROGRAM BAKTISISWA UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA (UIAM) 2010 DI KOTA BELUD SABAH

Baru-baru ini saya teah merasmikan Program Penyerahan Anak Angkat yang terdiri daripada Siswa-Siswi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di Dewan saya di Kg. Taun Gusi. Seramai 50 orang Siswa dan Siswi terlibat dalam programe ini, manakala 3 buah kampung telah terpilih sebagai keluarga angkat iaitu kg. Taun Gusi Peninting, Kg. Taun Gusi Padang dan Kg. Jawi-Jawi.

Mereka berkampung di sini selama 5 hari, tinggal di rumah keluarga angkat disamping membuat pelbagai aktiviti dengan masyarakat kampung.

Tujuan Program ini diadakan ialah untuk memasyarakatkan kampus, selain daripada mendedahkan para mahasiswa dan mahasiswi dengan masyarakat akar umbi, dengan harapan bilamana mereka sudah menjadi garaduan nanti sudah tentu pengalaman ini memudahkan mereka mencurahkan khidmat bakti kepada masyarakat dimasa depan.

Read more...

About This Blog

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP