Monday, September 28, 2009

ADUN TEMPASUK BERAYA DI KAMPUNG MERABAU DAN KAWANG-KAWANG

GAMBAR : RUMAH YANG TAK BERPENGHUNI DI KG.KAWANG-KAWANG. PERJUANGAN MEMBASMI KEMISKINAN ADALAH JIHAD

GAMBAR : BERHARI RAYA SAMBIL BERBINCANG DENGAN RAKAN-RAKAN DAN MENDENGAR PERMASALAHAN DI PERINGKAT KAMPUNG

GAMBAR : BERSAMA MASYARAKAT DI KAMPUNG MERABAU BERHARI RAYA DI MASJID KAMPUNG TERSEBUT

Pada hari Sabtu lalu, saya sempat beraya dengan penduduk Kampung Merabau dan Kawang-kawang. Di samping bermaaf-maafan, saya rasa gembira kerana dapat berjumpa dengan kawan lama. Hari Raya seperti ini dapat mengukuhkan perpaduan di samping merapatkan hubungan dengan rakyat. Jika tiada benteng di antara pemimpin dan rakyat, maka segala tugas dapat berjalan lancar. Bagi saya mendengar masalah rakyat amat penting,walaupun tidak dapat diselesaikan sekaligus.

Dalam perbincangan saya dengan rakan-rakan dan pemimpin kampung, saya sempat menyampaikan mesej bahawa betapa pentingnya rakyat bersatu padu untuk membasmi kemiskinan. Tiada sebarang perkara yang mustahil jika diusahakan bersungguh-sungguh,apatah lagi kerajaan sentiasa membantu rakyat yang memerlukan. Cuma saja perlu kesedaran daripada rakyat dan tidak mendengar tohmahan orang-orang yang tidak bertanggungjawab.

Saya juga sempat menerangkan kepada masyarakat di kedua-dua kampung tersebut bahawa kerajaan sedang rancak merealisasikan Kota Belud sebagai Jelapang Padi di mana sekarang dalam Fasa 1. Jika telah berjalan sepenuhnya,ianya mampu meningkatkan ekonomi rakyat. Sementara itu, Projek Agropolitan bertujuan untuk membasmi kemiskinan. Saya berharap para sahabat menyokong penuh dan bersatu hati untuk menyokong kedua-dua program ini.

Read more...

ADUN TEMPASUK KUNJUNGI PEJUANG LAMA

GAMBAR : SAYA DAN MA' TO' MA' ANING DI KEDIAMANNYA DI KAMPUNG LABUAN,KOTA BELUD

Pada 26.9.2009(SABTU),saya telah mengunjungi seorang pejuang lama(orang kuat Usno/kawan karib Tun Mustapha) iaitu Hj Ahmad atau lebih dikenali sebagai Ma'Aning di Kampung Labuan. Saya mengunjungi beliau kerana pertama,telah mendengar berita beliau sakit,kedua ingin berhari raya bersama beliau dan keluarga. Terima kasih kepada Cikgu Mudin yang membantu mengatur pertemuan saya dengan beliau.

Terus terang saya katakan,saya amat kagum dengan beliau Ma'Aning yang saya panggil Ma'To(Atuk). Walaupun beliau uzur tetapi beliau masih bersemangat dan senang hati dengan kehadiran saya.Beliau memberitahu saya bahawa Tun Mustapha kerap datang ke rumah setiap kali ada perjumpaan bersama rakyat apatah lagi sewaktu zaman kegemilangan Usno suatu ketika dulu. Mesyuarat cawangan pun kerap diadakan di rumah ini. Sehinggalah suatu ketika Tun Mustapha memujuk mereka untuk masuk Umno,mereka akur dengan bapa Tun kerana kenang budi sahabat(Bapa kemerdekaan).

Dalam perjumpaan itu,tiada yang mampu saya ucapkan hanyalah terimakasih kerana sanggup berjuang.Di samping itu saya mengharapkan doa restu dari mereka agar perjuangan untuk membasmi kemiskinan dapat diteruskan walaupun banyak ranjau yang perlu dilalui. Ingatlah bahawa perjuangan membasmi kemiskinan adalah JIHAD.
Terimakasih pejuang lama.Budi kalian tetap dalam ingatan. Tanpa mereka siapalah kita pada hari ini?


Read more...

About This Blog

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP