Wednesday, November 25, 2009

MAJLIS PELANCARAN KEMPEN PENGAWALAN PADI ANGIN PERINGKAT DAERAH PAPAR, BEAUFORT, SIPITANG DAN KUALA PENYU.


Hari ini saya berada di Papar, mewakili YB Datuk Seri Panglima Hj Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri Sabah merasmikan majlis Pelancaran kempen pengawalan Padi angin peringkat Daerah Papar, Sipitang dan Kuala Penyu di dewan masyarakat baru Papar. Hadir sama YB Datuk Rahim Ismail Adun Pantai Manis merangkap Pengerusi LKIM, En Idrus Shafie Timbalan Pengarah Pertanian (Pembangunan), En Imus Onsiang, Tuan Iman Ali Pegawai Daerah Papar, En Teo Sun Sin Ketua Pegawai Penyelidik, En Jamaluddin Lani Pegawai Pertanian Papar dan para pegawai Jabatan Pertanian Negeri Sabah.
Padi Angin adalah rumpai yang sangat merbahaya kerana ia sukar di kesan dan ia menyerupai padi sebenar. Padi angin adalan kecukan antara padi moden dan padi liar. Setelah dibuat ujian MARDI, dapat dikenalpasti bahawa padi ini lebih menyerupai padi moden, walaupun sejenis padi angin yang menyerupai padi liar. Ciri-cirinya adalah mudah relai, lebih tinggi daripada padi biasa dan biji benihnya berpigmen dan berekor. Padi angin lebih merbahaya daripada rumput sambau sekiranya tidak dikawal dari peringkat awal. Belum ada racun rumpai yang boleh mengawal padi angin tanpa menjejaskan padi biasa. Kesan ancaman padi angin boleh menyebabkan kerugian hasil kerana padi yang sepatutnya dituai telah relai terlebih dahulu di antara 10-20 hari sebelum matang. Serangan padi angin pada tahap 35% akan menyebebkan jumlah penurunan hasil meningkat kepada 50-60%. Kualiti padi dan beras akan terjejas.
Langkah Pengawalan Padi Angin.
1. Penyediaan tanah yang rapi
2. Mencabut padi angin
3. Membuang tangkai padi angin
4. Memperbaharui biji benih padi yang sah
5. Biji padi yang berkualiti dng percambahan yang baik.
6. Perlu dibersihkan sebelum memulakan kerja
7. Mengawal pergerakan traktor dari satu kawasan ke kawasan yang lain dengan mengeluarkan pas kebenaran.
8. Pemilihan racun rumpai yang bersesuaian dan khusus untuk kawalan anak padi batat dan padi angin.
Penyerahan Bantuan Peralatan Ladang Kepada Peserta Projek Pemulihan Tanah Sawah Terbiar Daerah Papar.Read more...

MAJLIS PELANCARAN MELABUH TUKUN TIRUAN DI PERAIRAN RAMPAYAN ULU, KOTA BELUD.

Hari ini 23/11/2009 saya melancarkan majlis melabuh tukun tiruan jenis kuboid (berat 6 tan tiga tingkat) sebanyak 20 unit di kawasan perairan Rampayan Ulu, Kota Belud. Objektifnya ialah tukun akan dijadikan takat ikan / kawasan pembaikan ikan dan hidupan akuatik yang lain, dalam masa yang sama membantu memulihkan sumber perikanan pantai yang pada masa ini sudah merosot. Tukun juga akan jadi penghalang pencerobohan pukat tunda di persisiran pantai kurang 5 batu nautika dari pantai, Apabila kawasan tukun sudah mempunyai banyak ikan serta pelbagai hidupan akuatik, ia juga akan menjadi tarikan aktiviti pelancongan dimasa akan datang dan akan menjadi satu sumber pendapatan baru kepada nelayan tempatan. Hadir sama dalam majlis itu Pengarah Perikanan Sabah Rayner Datuk Stuel Galid, Para Pegawai Perikanan Negeri, Pegawai Perikanan Kota Belud Lamjah Jukah, Pemimpin-Pemimpin Masyarakat dan sekitar 300 orang penduduk kampung .

Gambar Kenangan bersama dari kanan Roslan Hj Mansor, Mukim Hj Samad, Ibadat Hj Makmud, Musram Rangkuman, Lamjah Jukah, Aliudin Piatu, Hj Arikin Albih, Hj Jailun Pasal, Rayner Datuk Stuel Galid, Akim Hj Salleh, Harapan Hj Karim.

Read more...

About This Blog

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP